Yatar Daire Makinesi nedir?

yatar daire makinesi

Yatar Daire Makinesi nedir?

Yatar Daire Makineleri, testereye bitişik ve tamamlayıcı bir parçası olan, kayar tablalı ve sonradan şekil vermeli ön kenar kesme imkânı bulunan, malzemenin elle verildiği daire testere tezgâhlarıdır. Ahşap, sunta, plastik gibi malzemelerin istenen boyutlarda ve farklı devir hızlarında (3700, 5100 dev/dak) kesilmesi için kullanılır.

Daire testere ile altta belirtilen işlerde kullanılabilir

  • Uzun boy malzemelerin kesiminde,
  • Dolu, boş ve profil malzemelerin kesiminde,
  • Çapraz, gönyeli ve açılı kesim gereken parçalarda,
  • Parçalarda kısmi olarak boşaltmalarda.

Tabla: Gövde üzerine yatık vaziyette takılır. Orta kısmında kesici testere lamasının girebileceği ve rahatlıkla talaş atabileceği şekilde boşlukludur ve bunlar testerenin kolaylıkla sökülüp takılmasına olanak verir. Tabla üzerinde kanallar bulunur. Gönye siperi bu kanallara monte edilmiştir. Gönye siperi üzerinde parçayı sabitlemek için mengene bulunabilir. Bazı tablalar açılı kesim için ayar yapılabilecek şekilde dizayn edilmiştir.

Mil: Tablanın alt kısmında bulunan ve üzerine testere bağlanan yuvarlak, sert, çelik malzemedir. Motora genellikle bir kayışla bağlıdır ve testereye dönme hareketini iletir

Testere: Kesme işini yapan üzerine diş açılmış daire şeklinde lamadır. Ortasında mil geçmesi için delik ve sabitleme için kama kanalı vardır. Piyasada 80-600mm çaplar arasında bulunur. Kesilecek malzemeye göre değişiklik gösterir. Üzerinde atılan talaşların kişiye gelmesini önlemek için siperlik bulunur.

Motor: Gövdenin iç kısmına monte edilir ve dönme hareketi sağlar. Testereye direk bağlı tipeleri de mevcuttur. Kayış ve kasnaklarla mile bağlıdır.

Kullanımı;

  • Dairesel testere kullanımı için eğitim almadıysanız ve tecrübeniz yoksa bir uzmana danışınız.
  • Kesime başlamadan önce iş güvenlik ekipmanlarınızı kontrol edin. Koruyucu gözlük, yüz siperleri, iş ayakkabısı, iş kıyafeti, eldiven vb.
  • Kesilecek parça açılı veya düz kesilecekse tabla açısı kontrol edilir.
  • Eğer tablada sabitleme düzeneği var ise parça sabitlenir yoksa uygun şekilde dayamalara dayanır. Oynamasını önlemek amaçlı sıkıca tutulur.
  • Motor şalterden açılarak belirli bir devire gelinceye kadar beklenir.
  • Testere siperliğinin üzerindeki tutamaktan tutularak parçaya doğru bastırılır.
  • İstenilen kesme işlemi bittikten sonra makine kapatılır.

Dikkat: Çok fazla ve ani baskı uygulamak testerenin dişlerini kırabilir. Eğer metal parça kesiliyorsa çok baskı uygulamak metalin aşırı ısınarak çok çapaklı bir kesim olmasına sebebiyet verir. Parçaları dayamaya tam sabitlemeden kesmek parçanın fırlayarak yaralanmalara neden olabilir. Motor devirini almadan kesmek motoru yakabilir.

Kısımları alttaki gibidir

Gövde: Pik dökümden yapılmış kapalı kutu şeklindeki yapıdır. Tüm parçalar üzerine montajlanarak zemine sabitlenir.

Bir Cevap Yazın